Fagytűrő citrusok!

Néhány érdekes adat a citrusok fagytűréséről!

Fagytűrő citrusok

Az egyik kedvenc csoportom a citrusokból. Sok fantáziát látok bennük. Sajnos a mi telünket nem bírják, ezért nem télállók hanem csak fagytűrők.

Gyümölcs:
A termésüknek a minősége elég gyenge, ezért nem a legfőbb erélyük a finom ízletes termés. Ha bele gondolunk, hogy csak a télálló citrom él meg nálunk, és annak a termése milyen, akkor szinte bármilyen más citrusnak örülünk. A télálló citrom íze savanyú, terpentines-poncirus ízű, a termés tele van maggal, alig található benne gyümölcshús és a héja gyantás ehetetlen.
A télálló citrom hibrideknek sokkal jobb a gyümölcs minősége. A gyümölcs héja már a citrusokéra jellemző ezért felhasználható, a gyümölcshús leveses és magos, de sokkal kevesebb mag található benne. Azonban a gyümölcs ízében jelentősen érezhető a télálló citrom íze. A hármas hibrideknél(pl. US-119) a gyümölcs minősége sokkal jobb, a poncirus íze már alig érezhető vagy egyáltalán nem.
Az Ichang papeda és a Yuzu termésében nem érezhető a télálló citrom íze, azonban a gyümölcshús száraz és magos.
A legfinomabb ízű a Satsuma mandarin és a Kumqvát, ezeket boltban is forgalmazzák.
Felhasználás: A gyümölcs héját le lehet reszelni és lehet kandírozni. A gyümölcs levét ki lehet facsarni. Lekvár is főzhető. A magokból nagyon jó tulajdonságú alanyokat lehet nevelni.

Fagytűrés:
A fagytűrő citrusok a hideget jól tűrik. Ez azt jelenti, hogy általában celsiusban(°C) adják meg a minimális tűréshatárt. A növény tűréshatára szakaszokra oszlik, ezért egy szám nem biztos, hogy megfelelő képet ad a citrus ellenállóságáról. A határ jelentheti a teljes pusztulást, de akár azt is, hogy visszafagy és életben marad a növény, de jövőre nem fog teremni.
A hőmérséklet csökkenésével a citrust stressz éri. A növény nem igényli a hideget, számára ez inkább túlélés.
A hideg okozta sérülés sorrendje:
1. Virág, termés
2. Levelek
3. Vékony ág
4. Vastag ág
5. Tövig fagyás
6. Teljes kifagyás
Ez az általános sorrend, de sok mindentől függ, lehet akár az első a 6. is.
A citrus pusztulása két ok miatt lehetséges.
Az egyik a kiszáradás. Ilyenkor a levelek és a vékonyabb ágak elszáradnak a víz hiányától. Nagy valószínűséggel az egész fa kiszárad.
A másik a kéreg hasadása. A fiatal ágakon szétnyílhat a kéreg, de akár a több éves vastag törzsön is keletkezhet. A törzsön keletkezett repedéssel nem lehet mit csinálni, odáig el fog pusztulni. A kis sérült ágakat le kell metszeni. A repedésnél a növény kiszárad, hegszövetet már nem képes termelni ott és elhal a háncs is előbb-utóbb.
A levelek dobálása poncirus hibridek esetében valamilyen szinten normális, hisz az egyik szülő lombhullató. Akkor is dobálhatja a levelét ha poncirus alanyra van oltva. Ha túl hideg van lekopaszodhat az egész növény, nem a legjobb, de nincs káros következménye.

Telelés:
Egy védett helyen már van esélyük kitelelni. A pakliban benne van, hogy hiába bír ki 5 telet egymás után, lehet a következő télen kifagy. Ennek ellenére az a véleményem, hogy érdemes próbálkozni, mert vannak olyan helyek ahol olyan jó a mikroklíma, hogy akár gond nélkül kibírja a telet. Ahol van esélyük: van fagylefolyás, szélvédett, magas a hőszennyeződés, domb teteje, nincs fagy-zúg. Ezek a környezeti hatások és helyi adottságok növelik a növény túlélési esélyét.
Ha úgy gondoljuk, hogy nem szeretnénk ennyire kockáztatni, akkor egy fűtetlen fóliasátor is elég lehet. Extrém hidegek esetén vészfűtési lehetőség ajánlatos. A fóliasátor összegyűjti a meleget, a fólia jó hőszigetelő. Ha már 5 fokkal több van benne, és nem tud hirtelen lehűlni akkor nagyon sok segítséget nyújt a növény számára. Esetleg lehet fűteni is, elég 0-(-5)fok minimumon tartani, így nincs rizikó és a fűtési számla is kevés.

Alany:
Egy fontos dolog; az alany. A fagytűrő citrusnál kevésbé fagytűrő alanyra ne oltsuk ha az a terv, hogy hideg fogja érni. Mert ebben az esetben az alany hamarabb kifagy alóla és ez a fa teljes pusztulását okozza. A Poncirus trifoliata-t tanácsolom alanynak. Nagyon sok előnye van ha hidegbe akarjuk rakni az oltványt. Néhány tulajdonság: télálló, a gyökere ellenálló, a növekedése lassú ezért a rá oltott nemesnek nem lesz laza szövetű hajtása, nem nő meg olyan gyorsan ezért könnyebb takarni, 1-2 fokot talán rásegít a hideg elviselésére mivel a tél közeledtével jobban felkészül mint a többi citrus.

Fagytűrés és a gyümölcs összefüggése:
Az is egy észrevétel, hogy minél jobban bírja a citrus a hideget, annál jobban csökken a gyümölcs minősége. Ha össze keresztezzük egy finom termésű de sokkal kevésbé fagytűrő citrussal akkor a két megfigyelt tulajdonság változik. A fagytűrés csökken, azonban a termés minősége növekszik.

Új fajták:
A virágok beporzásával új fajtákat hozhatunk létre, ehhez az egyik növény bibéje és a másik növény virágporja szükséges. Az is fontos, hogy melyik növényen fog kifejlődni a termés, mert ez is befolyásolja az új utódot. A termésből begyűjtött magok lesznek az új hibridek. Mivel tudjuk a hibrid szüleit ezért a fagytűrést is meg lehet határozni. Minél jobban fagyérzékeny az egyik szülő, annál jobban csökken majd az utód fagytűrése. Az utódok tulajdonsága is változó. Egy keresztbeporzásból fejlődő gyümölcsben több mag is fejlődik. Ezek a magok más és más tulajdonságúak, a szüleik tulajdonságát nem egyformán hordozzák ezért a fagytűrés is változó lesz. Érdemes új fajtákat létrehozni, mert ezáltal jobb fagytűrő citrust is kaphatunk.

Fajták:
A legismertebbeket gyűjtöttem össze, amiket még be is lehet szerezni. Hibrideken belül több változat is van, ezekre külön egyesével nem térek ki. A tűréshatár több leírásban is eltér egymástól, ezért a gyakrabban leírt adatot fogom feltüntetni.

/-25°C/ Télálló citrom - Poncirus trifoliata

/-14°C/ Citrange - (Citrus sinensis x Poncirus trifoliata)

/-14°C/ Citrumelo - (Citrus paradisi x Poncirus trifoliata)

/-16°C/ Citrandarin - (Citrus reticulata x Poncirus trifoliata)

/-12°C/ Citrangequat - [Fortunella japonica x (Poncirus trifoliata x Citrus sinensis)]

/-12°C/ US-119 - [(Citrus paradisi x Poncirus trifoliata) x Citrus sinensis]

/-12°C/ Sanford Curafora - [(Citrus sinensis x Poncirus trifoliata) x Citrus reticulata]

/-10°C/ Citrangedin - [(Citrus sinensis x Poncirus trifoliata) x Citrus mitis)

/-15°C/ Ichang papeda - Citrus ichangensis

/-12°C/ Yuzu - (Citrus ichangensis x Citrus reticulata)

/-10°C/ Satsuma mandarin - Citrus unshiu

/-10°C/ Kumqvát - Fortunella japonica

Egy kis segítség aki nem tudja a latin neveket:
Citrus sinensis - Édes narancs
Citrus reticulata - Mandarin
Citrus paradisi - Grapefruit
Citrus mitis - Calamondin
Fortunella japonica - Kumqvát
A többi le van írva.

Gyakorlatban:
A hőmérséklet határok tájékoztató jellegűek. Nem biztos, hogy annyit ki fognak bírni. Ezért azt tanácsolom, hogy legalább 5 fokkal melegebb helyen legyenek mint ami ki van írva minimumnak. Ne az egy darab növényünket ültessük ki ha sajnáljuk, inkább oltsunk róla és a másik oltványt ültessük ki. A fiatal oltvány kevésbé bírja a hideget mint az idősebb, ezért ügyeljünk rá az első 1-2 évben. A gyakorlat azt mutatja, hogy a Citrange hiába bírja -14 fokig, előfordulhat, hogy -10 fokon már elfagy. Az Ichang papeda az egyik legjobb fagytűrő a citrusok között, -15 -16 fokot bír a leírások szerint, de volt olyan eset, hogy Angliában kifagyott -10 fok körül. Olvastam olyat is, hogy a Sanford Curafora (-12fok) egy -24 fokos hideget túl élt, az igaz, hogy vissza fagyott, de a következő évben 40cm-t hajtott. Ezért fontos megjegyezni, hogy a környezeti hatások befolyásolják a növény ellenálló képességét. Pl. szél, a hely védettsége, tájolása stb…
A biztonságos hőmérséklet -5°C. Ezen a hőmérsékleten nincs rizikó, ha esetleg ennél is alacsonyabb lesz rövid időre a hőmérséklet, akkor sincs baj.
Kiegészítés: Zárt, széltől védett helyen bírja az elvárható minimális hőmérsékletet, szeles helyen jóval kevesebbet bír.

Írta: Petróczki Márton

Iratkozzon fel a hírlevélre!
Akciós termékek, hasznos
növényápolási tanácsok

Növény enciklopédia

Fortunella japonica (Kumquat)

A kumquat őshazája Kína és Indokína, de már az ókorban a Közel-Keleten is termesztették. A mandarinra hasonlító gyümölcs kicsi, 3-5 cm tojás formájú. Héja narancsízű, húsa savanykás ezért héjastól szokás…
Tovább a növény enciklopédiára